Stiri

Claudia Tapardel: Adio tarifelor de roaming în Uniunea Europeană!

Postat la 2017-06-15

Eurodeputata PSD Claudia Țapardel, membru în Comisia pentru Transporturi și Turism a PE, explică impactul acestei decizii a instituțiilor de la Bruxelles asupra cetățenilor europeni și a planurilor acestora de a călători în alte state membre

De astăzi, 15 iunie 2017, Uniunea Europeană spune adio tarifelor de roaming pe întreg teritoriul său, precum și in Norvegia, Islanda si Liechtenstein, după ce în luna aprilie, Parlamentul European a aprobat un acord cu Consiliul UE privind prețurile maxime pe care companiile și le pot aplica reciproc pentru utilizarea rețelelor. Urmând principiul ”Roam like at home”, cetățenii Uniunii Europene vor putea de acum să telefoneze, să trimită SMS-uri și să folosească date pe mobil atunci când călătoresc în alt stat UE, la același cost ca și acasă. Claudia Țapardel, membră în Comisia pentru Transporturi și Turism a PE, vorbește despre efectele roaming-ului asupra mobilității europene, dar și despre unde se înscrie măsura de eliminare a acestuia în planurile Uniunii de a realiza o piață unică digitală. „Eliminarea tarifelor de roaming este o dovadă incontestabilă a faptului că Uniunea Europeană lucrează în beneficiul cetățenilor săi. După negocieri intense în care a trebui să ținem cont de particularitățile fiecărui stat membru, dar și de nevoia de consolida piața unică în era digitală, instituțiile de la Bruxelles au decis că este momentul ca fiecare european trebuie să se bucure de a libertatea de a comunica fără constrângeri. Din perspectiva comisiei parlamentare din care fac parte, consider că eliminarea tarifelor de roaming este una dintre măsurile cu impact major asupra transporturilor și, mai ales, a turismului din Europa, având în vedere că, anual, milioane de turiști renunță să își folosească telefonul sau tableta de teama tarifelor mari. Fără aceste costuri suplimentare, cei aflați în vacanță sau într-o călătorie de lucru vor putea comunica liber, având totodată acces și la mai multă informație. Trebuie spus că acest demers vine în completarea propunerii Comisiei Europene de a finanța puncte de internet wireless gratuit în mii de comunități de pe întreg continentul european - WiFi4EU, la care am lucrat în acest an în calitate de raportor al Parlamentului European. Dincolo de atingerea obiectivelor generale de conectivitate, instalarea de puncte de wireless gratuit va ajuta la o mai bună contextualizare a tiparelor de mobilitate și va duce la creșterea calității serviciilor oferite de municipalități. Totodată, pentru turiști, posibilitatea de a accesa în timp real informații despre obiective turistice sau în situația în care se află într-un oraș necunoscut va însemna o îmbunătățire a experienței, dar și un plus de siguranță. Mă bucur astfel că, deși proiectele europene sunt recunoscute prin faptul că produc efecte pe termen lung, de această dată cetățenii pot vedea în timp real care sunt beneficiile concrete ale apartenenței la UE”.

Ce alte măsuri se pregătesc la Bruxelles?

Următorul pas aflat în dezbatere la Bruxelles pentru consolidarea pieței unice se referă la costurile apelurilor intra-comunitare, adică orice apel efectuat în cadrul aceluiași stat sau către altul. „Apelurile din țara de reședință către o altă țară din UE nu sunt considerate apeluri efectuate în regim de roaming, ceea ce înseamnă că regulile privind roamingul la tarife naționale nu se aplică. În România, reducerea sau eliminarea acestor tarife ar însemna foarte mult, mai ales pentru românii care vor să își sune rudele și prietenii plecați pentru perioade lungi peste hotare”.