Stiri

Daciana Sârbu: Sustin initiativa Guvernului de a solicita relocarea Agentiei Europene pentru Medicamente in România

Postat la 2017-03-22

Eurodeputata Daciana Sârbu saluta anuntul Guvernului României privind prezentarea unei candidaturi a tarii noastre pentru relocarea la Bucuresti a Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA), considerand ca este un demers „important si necesar”, in contextul in care trebuie negociate atent toate consecintele Brexit, inclusiv potentialele beneficii. România trebuie sa tinteasca un astfel de obiectiv, ce poate aduce nu doar prestigiu, ci si avantaje economice pentru Capitala, considera eurodeputata, care este vicepresedinta a Comisiei de Sanatate publica a Parlamentului European.

Pasul anuntat de Guvern astazi este important si necesar si am speranta ca el va fi sustinut de toti reprezentantii României in cadrul negocierilor care vor urma la nivelul UE. Aceasta candidatura sugereaza ambitie si determinare, absolut necesare intr-un moment in care vorbim despre viitorul UE si trebuie sa participam activ ca tara la luarea acestor decizii. In plus, industria farmaceutica romaneasca are traditie si un potential important de crestere, iar absolventii romani de medicina si farmacie se bucura de o buna reputatie in multe tari UE. Prin urmare, e un semnal foarte bun faptul ca România se implica in aceasta cursa.

Relocarea la Bucuresti a Agentiei Europene pentru Medicamente ar fi o realizare de calibru.

De ce? Un motiv este cel legat de prestigiul automat derivat din gazduirea institutiei europene care, conform prezentarii oficiale, ’este responsabila de evaluarea stiintifica a cererilor de autorizatie europeana de punere pe piata a produselor medicinale’. Industria farmaceutica si cercetarea medicala locala ar primi o infuzie de credibilitate in plan european.

Dar cel putin la fel de importante sunt ratiunile economice. Agentia are in jur de 900 de angajati, platiti de Uniunea Europeana. Mai mult, potrivit unor evaluari ale presei europene, in jur de 400 de persoane calatoresc in fiecare zi catre orasul care gazduieste agentia, pentru intalniri de lucru aici – deci un castig considerabil pentru hotelurile si restaurantele locale. Se adauga, bineinteles, evenimentele si conferintele internationale pe care o asemenea agentie le organizeaza frecvent”, subliniaza Daciana Sârbu.

Decizia se va lua in Consiliu, iar, cel mai probabil, Comisia Europeana ar urma sa prezinte mai intai un set de criterii pe baza carora va fi gestionat acest proces. Multe tari se afla deja in campanie, deci este esential ca initiativa Guvernului sa fie sustinuta pentru a avea sanse de reusita”, adauga eurodeputata.

Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) are in acest moment sediul la Londra. Dupa iesirea Marii Britanii din UE, sediul ar trebui mutat intr-un stat membru UE. Presa europeana sugereaza ca aproape 20 de tari se lupta in acest moment pentru a prelua acest sediu.