Stiri

Eurodeputata Claudia Țapardel sancționează declarațiile denigrante făcute de Vicepreședintele Camerei Deputaților din Italia la adresa românilor

Postat la 2017-04-12

Eurodeputata Claudia Țapardel a luat astăzi o poziție fermă împotriva declarațiilor denigrante și xenofobe făcute de Luigi di Maio, lider al formațiunii 5 Stele și Vicepreședintele Camerei Deputaților din Italia, după ce acesta a declarat pe pagina sa de Facebook că Italia importă doar infractori din România. Răspunzând unor comentarii care au generat deja reacții aprinse în presa și pe rețelele de socializare din peninsulă, eurodeputata română a făcut apel la un limbaj decent și a reamintit că sutele de mii de lucrătorii români au contribuit semnificativ la economia italiană.„Declarațiile făcute de Luigi de Maio sunt inadmisibile pentru Europa anului 2017 și incalificabile  pentru un politician care aspiră la poziția de premier al Italiei. Departe de a putea fi catalogați drept infractori sau o povară pentru sistemul de justiției din Italia, cetățenii români au adus plusvaloare economiei italiene și mă bucur că există deja voci care susțin acest lucru în spațiul public. Afirmațiile lui de Maio sunt cu atât mai nepotrivite cu cât partidul pe care îl conduce este reprezentant inclusiv în Parlamentul European, o instituție care funcționează în baza egalității și respectului dintre popoare. De aceea, solicit atât reprezentanților Parlamentul Italian cât și colegilor din  Parlamentul European să sancționeze sever astfel de derapaje.Românii nu trebuie să fie de fiecare dată țapii ispășitori pentru problemele interne ale unor țări ca Italia”.

Românii, apărați de unul dintre liderii Parlamentului European

Printre cei care au avut deja o reacție la declarațiile liderului 5 Stele este și Gianni Pittella, președintele Grupului Socialiștilor și Democraților din PE, care s-a delimitat ferm de opinia conaționalului său, lăudând contribuția cetățenilor români la economia Italiei. „Nu înțeleg cum este posibil ca al treilea om din stat, un lider de frunte al Mișcării 5 Stele, să facă astfel de afirmații la dresa unui popor întreg - poporul român, care a dat atât de mult Italiei la nivel uman, social și economic. Aici nu este vorba de rasism, ci de ignoranță mitocănească. Di Maio mai bine s-ar întoarce la școală”, a declarat Gianni Pittella.