Stiri

Eurodeputata Daciana Sârbu solicita Comisiei Europene raspunsuri urgente in criza oualor contaminate, pentru protejarea sanatatii cetatenilor

Postat la 2017-08-30

Sistemul de alerta in UE privind siguranta alimentara nu a functionat in criza oualor contaminate cu insecticid, iar autoritatile europene sunt datoare sa-l imbunatateasca urgent pentru a proteja sanatatea cetatenilor, considera eurodeputata Daciana Sârbu, care a adresat o interpelare pe aceasta tema Comisiei Europene. Un alt risc evidentiat de aceasta criza este reprezentat de gravele deficiente in privinta informarii despre utilizarea corecta a produselor biocide, dar si in privinta controalelor care ar trebui sa verifice daca acestea sunt folosite corect in industria alimentara, arata deputata europeana in mesajul catre forul comunitar.

Daciana Sârbu solicita Comisiei sa precizeze „cum sprijina statele membre sa identifice si sa retraga de pe piata toate produsele ce includ ca ingredient astfel de oua contaminate”, in conditiile in care in mai multe tari UE, printre care si România, au fost depistate oua din aceste loturi, ce urmau sa fie utilizate in procesul de preparare a unor alimente procesate.

„Au aparut recent informatii despre o a doua substanta care ar fi fost utilizata incorect in mai multe ferme, si din nou se vorbeste de coordonarea prea lenta intre tarile potential afectate de aceste nereguli. E nevoie de un sistem de notificare mai prompta a statelor membre in caz de amenintari la adresa sigurantei alimentare, e nevoie ca riscurile sa fie identificate la timp si comunicate celorlalte tari mult mai rapid. Aceasta este lectia crizei oualor contaminate, iar institutiile europene trebuie sa o inteleaga macar acum. Functionarea corecta a acestor sisteme, zi de zi, este vitala pentru ca sanatatea oamenilor sa fie cu adevarat protejata. Este obligatorie corectarea rapida a acestor erori grave si imbunatatirea urgenta a acestor mecanisme”, afirma eurodeputata, care este vicepresedinta a Comisiei de Sanatate publica si Siguranta alimentara a Parlamentului European.

Criza actuala generata de contaminarea oualor trebuie sa deschida o discutie mai larga despre modul cum este supravegheata si controlata folosirea substantelor biocide in industria alimentara si in agricultura, este de parere Daciana Sârbu, care atrage atentia in interpelarea sa ca „folosirea inadecvata a produselor biocide poate fi adesea rezultatul insuficientei informari a utilizatorilor cu privire la scopul si utilizarea corecta a acestora”. Un exemplu invocat de deputata europeana este cel al unor insecticide folosite in agricultura, care (potrivit apicultorilor), daca nu sunt aplicate in conditii sau intervaluri de timp corespunzatoare, pot afecta populatiile de albine.

Comisia „poate sa previna riscuri grave la adresa sanatatii oamenilor si a mediului, prin informarea si avertizarea mai clara a utilizatorilor acestor produse, precum si prin controlarea metodica a folosirii lor”, arata eurodeputata in cadrul interpelarii.