Demersuri comune

Eurodeputații social-democrați români: Sperăm că președintele Iohannis va prezenta luni un plan de acțiune privind situația românilor din Marea Britanie

Postat la 2016-07-01

brexitDelegația eurodeputaților social-democrați din România speră ca la consultările de la Cotroceni pe tema Brexit, convocate de președintele Iohannis pentru luni, acesta să prezinte un plan privind gestionarea situației românilor din Marea Britanie. Social-democrații din PE susțin că președintele Iohannis a avut posibilitatea, la Consiliul European, să vadă exact poziționările celorlalți membri ai UE, dar și a liderilor de instituții europene, pentru a formula o poziție.

”Președintele României și Guvernul vor trebui să aibă în lunile următoare, ca punct central pe agendă, situația românilor din Marea Britanie. La Londra va avea loc în perioada următoare o schimbare de premier, caz în care, indiferent de buna-credință care poate sta la baza lor, asigurările domnului David Cameron nu sunt suficiente și nici nu pot ține locul unei negocieri detaliate și cuprinzatoare. Tocmai de aceea, președintele Iohannis și Guvernul trebuie să vină cu un set clar de propuneri de acțiune.

Domnul Iohannis a participat în această săptămână la Consiliul European, ocazie cu care a putut vedea clar pozițiile altor state membre ale UE, dar și pe cele ale liderilor de instituții europene. România este solidară cu restul țărilor din Uniune, dar acest lucru nu poate echivala cu a lăsa ca soarta românilor din Marea Britanie să fie apărată doar de alții. Statul român are obligația de a-și proteja cetățenii, indiferent unde se află aceștia” arată deputații social-democrați români din Parlamentul European.