Proiecte

Reformarea finanţelor globale!

Postat la 2011-04-30

Reformarea Pietei Muncii

Scopul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor Europeni (S&D) este de a reforma piata muncii astfel incat aceasta sa fie de un real folos economiei si pietei muncii.

Criza a aratat lumii intregi cum sectorul financiar s-a dovedit a fi incapabil in a servi economiei si productiei reale. Reformarea radicala a sectorului financiar este de o importanta capitala daca dorim sa restabilim rolul normal al acestui sector, anume deservirea cetatenilor si afacerile lor si prevenirea ca astfel de crize sa se mai repete.

In timp ce criza a fost determinata de colapsul bulei speculative din domeniul imobiliar, propagata fiind de speculatiile financiare nechibzuite, putem observa ca principalele motive care au determinat aparitia crizei economice sunt politicile economice neo-liberale pe care s-a bazat economia mondiala timp de trei decenii.

Exista o nevoie acuta pentru a stabili un nou model de dezvoltare, care sa fie eficient la nivel economic, sa fie drept din punct de vedere social si sustenabil pentru mediul inconjurator. Acest model trebuie sa reechilibreze relatia dintre:

  • interventia publica pe piata muncii si forta acestuia intr-o economie globala;
  • piata financiara si economia reala;
  • forta de munca si capitalul;
  • surplusul comercial si deficitul tarilor;
  • industrializarea si tarile in curs de dezvoltare.

Mai presus de toate, noul model trebuie sa puna capat politicilor care au generat masivele inegalitati dintre natiuni si din interiorul sistemelor nationale in ultimele doua decenii, diferente care, de fapt, sunt radacinile actualei crize globale.

Grupul S&D doreste ca autoritatile sa aiba control asupra finantelor globale.

Sa iesim din umbra!

Avem nevoie de transparenta in intregul sistem financiar. Criza a scos la suprafata un „sistem bancar din umbra” extrem de periculos, care cauzeaza acumularea de datorii excesive si jocuri financiare speculative. Amandoua partile implicate, bancile si „bancile din umbra” au creat produse financiare extrem de complexe prin care si-au reinpachetat datoriile si le-au revandut in asa fel incat sa se imbogateasca excesiv si sa ascunda riscurile reale implicate. Ei au contaminat intregul sistem financiar, transformandu-l intr-un cazino unde se joaca cu banii nostri, cu locurile noastre de munca si cu economiile noastre.

Acest cerc vicios trebuie sa ia sfarsit. Trebuie sa scoatem la lumina aceasta lume secreta prin reglementari noi si sa supervizam piata financiara promovand transparenta la nivelul tuturor institutiilor financiare.

Sa facem sa functioneze sistemul de taxare!

Protejam finantele publice si inchidem paradisele fiscale. Cetatenii platesc taxe. Unele companii fara scrupule, inclusiv cele care au fost salvate din banii contribuabililor prin procedee de tip bailout, s-au dovedit a fi cele mai pricepute in a se folosi de diferite metode pentru a scapa de plata taxelor. Banii pierduti din cauza evaziunii fiscale si a paradiselor fiscale, daca ar fi recuperati, ar putea acoperi deficitul din finantele publice europene si ar putea crea mii de locuri de munca. Sistemul actual de taxare nu mai este functional, avand in vedere ca, pe masura ce bogatii platesc mai putin, inegalitatile sociale cresc. Impozitul international nu a reusit sa tina pasul cu provocarile globale.

 

Tocmai de aceea, dati click aici pentru a semna petitia europeana! E timpul ca cetatenii din Europa sa isi ceara drepturile si sa solicite pedepsirea vinovatilor si reglementarea cauzelor care au determinat aparitia crizei economice si financiare!